Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2012 13:33 - Атомно криминале
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2111 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
31 март – 6 април 2004
Корупционна  схема за 7 млн. лева дава на Русия реактора на АЕЦ “Белене”

Глава първа:
Тя обяснява кой е Джурица Танкович и защо обичат “Парсънс”
Крупен енергиен скандал, свързан с технологията, по която вероятно ще се строи АЕЦ “Белене” ще изтрещи до седмици.
Дотогава ще бъде оповестен резултата от технико-икономическата експертиза за целесъобразността и възможните параметри на извадения от небитието стар ядрен проект.
Проучването бе “подарено” от НЕК на американската фирма “Парсънс” без конкурс и в нарушение на  изискванията на чл. 3 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Според него в сфери, в които действат икономически монополи, задължително трябва да бъдат обявявани конкурси и търгове. Обратното е равносилно на корупционна практика. Но от НЕК и енергийното министерство явно не се притесняват от това.
Скандална подробност в атомния пъзел е, че предпочетената без конкурс фирма “Парсънс” е регистрирана в Лондон и се ръководи от…Джурица Танкович, бивш офицер от сръбската ДС. Точно “Парсънс” трябва да предложи най-подходящата за нашите условия технология за изграждането на новата ядрена мощност. Според изтекла информация заключението е предварително пресметнато – “реакторът на Белене трябва да бъде руски”. Оттук нататък се подразбира, че поръчките на стойност 1,5 - 2 млрд. долара ще бъдат възлагани на руски другари и фирми.
Глава втора:
В нея прокуратурата се самосезира, а министър Ковачев не иска да води съдебен спор в парламента
“Ще сезираме прокуратурата за действията на министъра на енергетиката и заради нарушенията на ЗОП”, обяви неотдавна в НС депутатката от ОДС Евдокия Манева. След нейния актуален въпрос и публикации в медиите, Върховната административна прокуратура се самосезира. През това време енергийният министър, който обеща да провери случая, продължи да бави топката с мотива, че чл.16 от Закона за обществените поръчки позволявал да се правят научноизследователски проучвания…без конкурс. Миналия петък, въпреки предварително обявеното удължавана на времето за парламентарен контрол (което така и не беше гласувано) Ковачев отново се спаси от очакващите го питания. “В крайна сметка нека съдът се произнесе. Да не спорим за съдебни въпроси в парламентарната зала…Докладът, който ми е даден, показва, че има законосъобразност в поръчката”, заяви пред “Седем” министърът на енергетиката, обвинявайки ни, че задаваме…подвеждащ въпрос.
Глава трета:
Тя разказва от кого ще бъдат похарчени 7 млн. лева
Само че този въпрос е интересен за българския данъкоплатец. Той трябва да знае, че за техническия анализ на проекта “Белене” и оценката за въздействието му върху околната среда (ОВОС) ще бъдат платени над 7 млн. лева. Скромните суми ще отидат в джобовете на скромни фирми и хора. В печата вече излезе информацията, че “Парсънс”  и нашумялата фирма “Риск Инженеринг” участват в дружеството Джи Си Ар. Именно то и пак без конкурс беше избрано, за да извърши оценката на въздействието на околната среда (ОВОС). Схемата на поредното навързване на корпоративни интереси изглежда така – първо НЕК възлага експертиза на “Парсънс”. После “Парсънс”…превъзлага експертизата по ОВОС на “Риск инженеринг”. След това “Парсънс” получава скромните 5,7 млн. лева за работата си, докато  “Риск Инженеринг” се задоволява с още по-скромните 2,5 млн. лева…Между другото точно за “Риск Инженеринг” неотдавна медиите писаха, че между нея и бившия председател на бизнес-клуб “Възраждане” Васил Божков-Черепа съществува негласно споразумение за участие в строителството на “Белене”…
Освен с “Парсънс”, рисковиците в българската енергетика са в комбинация и с “ЕНПРО консулт”, и с “АТОМ енергопроект” и, както забелязват специалистите от бранша, с удивителна последователност печелят търг след търг. На какво ли се дължи това?
Глава четвърта:
Тя описва добрите приятели в голямото енергийно лоби
Най-лесният отговор е, …и така пише в сайта на фирмата, че тя работи с отлични енергетици и ядрени специалисти. Създадена през 1992 г., през 1994 г. в тандем с “Парсънс” тя вече печели конкурс за спонсорирания от Агенцията за развитие и търговия на САЩ проект за “Технико-икономически доклад за работата на реакторите на АЕЦ “Козлодуй”. По-интересното обаче е, че освен на симпатиите на фигури като Васил Божков и Джурица Танкович, “Риск инженеринг” се радва и на нееднозначната благосклонност на триото: министър Милко Ковачев, Веселин Близнаков, който е шеф от НДСВ на енергийната комисия в парламента  и на Румен Овчаров, бивш министър от правителството на Виденов. Около тази тройка кръжат още Красимир Николов,  шеф на Групата за управление на проекта за изграждането на АЕЦ “Белене”, и изпълнителният директор на НЕК – Васил Анастасов. Според източници на “Седем” към същото лоби гравитира и Емил Вапирев, председател на  АЯР – Агенцията за ядрено регулиране. Той  заедно с Красимир Николов  осъществява братската връзка с руските ядрени босове и техните спецслужби не без услужливото посредничество на търговския представител на Русия у нас. Към същия кръг, макар и по-дискретно, е привлечен и Никита Шервашидзе – бивш председател на Комитета по енергетиката при правителството на Беров, който през 1993 г. сложи подписа си под първото споразумение за закриването на АЕЦ “Козлодуй”. Днес Шервашидзе членува в Гражданския комитет за защита на АЕЦ “Козлодуй”. От 2002 ръководи “Енергопроект”, където по времето на Живков се подвизаваше Румен Овчаров, и е пламенен пропагандатор на ползата от построяването на АЕЦ “Белене”.
Глава пета:
Това е история за прелъстените и пренебрегнати доставчици на ядрени реактори
Новата ядрена централа може да се окаже “финансов капан” с последици в енергетиката, икономиката и либерализирането на енергийния пазар в страната, предупреди преди време в “Капитал”. Скандално е, че още преди да бъде решен въпросът с нейното строителство, в ход е груба корупционна схема, която може да предреши за десетилетия енергийната зависимост на  България от Русия. В света съществуват 8 типа ядрени реактори. Конкуренцията между потенциалните им доставчици избуя на българска почва след като министър Милко Ковачев “тества” интереса им към АЕЦ “Белене”. Откликнаха руската  “Атомстрой експорт”, японската “Мицубиши хеви индъстрийз”, френско-германския консорциум ANP, в който участват “Фраматом” и “Сименс”, американската “Уестингхаус”, канадската “Атом енержи оф Канада лимитид” и чешката “Шкода холдинг”. Фактите обаче показват, че до момента огромното предимство е на страната на руските енергийни интереси в България. И това струва …пари. Даже много пари, които биха могли да бъдат спестени, вместо да се пилеят през пръсти. Ето само още няколко факта, на които си заслужава да се обърне внимание. А именно:
Глава шеста: Тя разказва как българските учени работят на халос
В България вече са извършвани проучвания, аналогични на възложените на фирма “Парсънс”. През 1999 г.  колектив на “Енергопроект” ЕАД с ръководител инж. Иван Хиновски прави технологично-икономическо проучване за изграждането на нова ядрена мощност с използване на оборудването, доставено за АЕЦ “Белене”. Същата година Министерството на енергетиката възлага на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) и на други специалисти от БАН да дадат оценката си за него. В рецензирането се включва авторски колектив, в който участват 11 учени – професори, старши научни и научни сътрудници от ИЯИЯЕ, Геоложкия  институт, Геофизичния институт, Централната лаборатория по сеизмична механика, от институтите по психология, металолеене и икономика. Обхванати са области като: ядрената безопасност, геоложките условия, сеизмичните характеристики,  околната среда, радиационната безопасност и хидрогеологията, както и анализ на възможните икономически, демографски и социални последици от построяването на новия АЕЦ и др. Тази информация е достъпна и в момента. А това показва, че възложеното на фирма “Парсънс” проучване е, ако не безсмислено, то най-малкото скандално скъпо. То става съвсем необяснимо, ако се погледне кореспонденцията между  Христо Станев, изпълнителен директор на канадската фирма CGS Consulting Ltd, и министър Милко Ковачев. В нея се предлага технико-икономическото проучване за строежа на “Белене” да бъде безвъзмездно финансирано. Министърът отклонява тази оферта съвсем …деликатно. Странно, нали? Фактът обаче става по-понятен, ако се вслушаме в оценката на цяла плеяда енергетици и специалисти от Института по ядрени изследвания. Според тях  “стойността на задачите, които ще бъдат изпълнени от фирмите “Парсънс” и “Риск инженеринг”, не надвишава максимум 1 млн. лева.” Тогава на кого, защо и за какво е било необходимо да се похарчат над 7 милиона лева за проучвания, които вече са осъществени от водещи български институти и учени?
Глава седма:
Тя описва как ни обладават енергийно, докато свирят фанфарите на НАТО
Скандалът очевидно не е недоразумение или наивна грешка. Изводът се потвърждава и от позицията на директора на Института за ядрени изследвания проф. Стаменов. В писмо №274 от 11 февруари 2004 г. до изпълнителния директор на НЕК  Васил Анастасов той пише:…ИЯИЯЕ има квалифицирани специалисти, има натрупан опит и информация в областта на развитието на ядрената енергетика в света. Затова ИЯИЯЕ очаква да бъде поканен като експертна организация в разработването на ОВОС на инвестиционното предложение за изграждането на АЕЦ “Белене”. Както е видно от Вашето писмо, ОВОС е възложен на американската фирма “Парсънс” не в съответствие със Закона за обществените поръчки…”
А това означава, че в момента, когато гордо тръбят фанфарите за приемането ни в НАТО, чрез механизмите на тайното договаряне на икономически и финансови интереси се изграждат концентричните кръгове на трайната и необратима енергийна зависимост на България от Русия.

Вестник "Седем"





Гласувай:
1



1. анонимен - Защо ли Русия "показва мускули" по темата "Белене" ?
18.09.2012 15:05
"А това означава, че в момента, когато гордо тръбят фанфарите за приемането ни в НАТО, чрез механизмите на тайното договаряне на икономически и финансови интереси се изграждат концентричните кръгове на трайната и необратима енергийна зависимост на България от Русия."

Случващото се днес е последствие от цитирания по-горе абзац. "Заинтересовани среди и лица" губят милиарди евро по неосъществения и с липсващ договор за строителство обект "Белене". Има опасност някои да се преселят преждевременно във "вечните ловни полета", защото "кръстниците" не прощават пропуснати ползи и печалби !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140904
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС