Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2013 02:18 - Силата на всяка нишка е колкото най-слабата й брънка
Автор: liyanapp Категория: Други   
Прочетен: 1522 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.07.2013 03:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Силата на всяка нишка е колкото най-слабата й брънка. Това е правило от физиката, съответно и от живота. Друга приказка се отнася до лъжицата катран в меда. Изобщо народното творчество изобилства с мъдрости на тема „и така осрахме работата”.

Голямата тема на новините, на ежедневието, на часовете за отиване на работа и прибиране към дома, на плановете за посещение на кино или заведение, на всеки, който е в столицата трябва да бъдат подчинение на часовете и маршрутите за протест.

Ако се съди по телевизионните новини на тях присъстват десетки и стотици хиляди хора - ежедневно, постоянно, неотстъпно, благородно, красиво, цветно, музикално, вдъхновяващо, с деца, с бебета, с кучета, с коне, с мечти. Романтика се лее от всякъде.

И така, до момента в който случайни хора не попаднат на групите на бесните. Тези, които не искат нито да пеят, нито да се забавляват, нито да бъдат част от хепънинг и ръченици в полунощ, а да олицетворяват новата сила на тяхното вътрешно обосновано мракобесие. Тях камерите не ги снимат, фографите странят от грозните им лица и още по-грозните им възгласи (това носи пряка опасност и за обективите) . Беснеещите са подкрепени от други не така активни в проявата си, но напълно съгласни в мисленето си хора – все така изпълнени с омраза и без никакъв капацитет да предложат алтернатива на каквото и да било, свързано с така желаната промяна. Желанието на тази група за унищожение по абсолютно нищо не се различава от призивите през 1990 година всички комунисти да бъдат вкарани в нови лагери и там да измрат заедно с челядта си. И тогава никой нормален човек не прие тези думи сериозно, но подклаждането на такива идеи скара не малко добри приятели, съседи и цели родове.

 С протести 2013-та

наложената вече черта между интелигентните, образованите, красивите и младите и другите, които са сборен вариант на върлуваща футболна агитка поставя въпроса не е ли това първата скъсана брънка във веригата на протеста? Всъщност толкова голяма брънка, че едните вече живеят коренно отделен живот от другите.
Гневно реагират хората, които ежедневно крачат, скачат, пеят, махат знамена, а внезапно са сравнявани  с агресивните атакуващи. Това говори, че не искат и не могат да се припознават с диваците.
Приемаме, че тези с децата на раменете, с пеленачетата, подложени на безумен звуков терор и другите с чувството, че градят нова история са напълно отделна протестираща каста. Да видим за какво са съзрели?

Нужен е нов обществен договор. Нужен е нов модел за управление на обществото. Нужна е прозрачност в държавните отношения. Трябва да спрем корупцията.

За момент да помислим кои са хората, които не у нас, а навсякъде по света дърпат нишките на правителства, на обществени интереси, на наложени чрез перфектни ПР акции цели обществени потоци? Тези, които държат големите пари и могат да плащат.

Иначе казано: ако производител на продукт, който може да бъде представен като обществено значим няма никакви задръжки да инвестира и в налагането му като обществено благо, и в защитаването му от страна на цели правителства. Един пазарен интерес се превръща в национално благо. У нас това се случва по отношение на медицински компании вече на три пъти и никой никога не поставя въпроса защо в някакви области безапелационно се изсипват милиони почти благотворително, а в сфери, които подлежат на развитие не се прави абсолютно нищо.

Не знам колцина се сещат за обещанията на Барак Обама при първоначалното му кандидатиране за президент на САЩ. Ключово обещание бе налагането на контрол над притежаването на оръжия. От деня в който той пое мандата, никога вече не изговори и дума по въпроса. И така, докато не настана голямата касапница през декември, 2012 година, когато 20 деца и шестима възрастни бяха разстреляни от 20 годишен мъж. Президентът Обама заяви, че започва въвеждане на мерки, а само месец по-късно, през който бяха застреляни още 10-тина души тук-там из Америка, той замлъкна и не рече ни дума повече.

11,7 млрд. долара продажби на оръжие само за година отбелязва този бранш в Америка. Оръжейната гилдия не би позволил нито на президента, нито на Конгреса дори да мъцне по темата с ограничаване на правата по употребата на оръжие. Каквито и мерки да бъдат наложени, те ще са палеативни, имитация на действие. Дали някой протестира срещу масовото притежаване на оръжия? Да. А какво ще се случи на протестиращите, ако блокират Вашингтон? Ще ги отразят новините веднъж. И всичко ще свърши дотам.

Е, да помислим коя българска институци може да направи прозрачни действията на играчите с големи пари в България?

Не помня кой милионер беше казал, че още не е измислен законен начин за изкарване на първия милион. Но когато станат два, няма проблем всички останали пари да станат светли, чисти и така бетонирани, че никой да не може да им посегне. Последното нещо на света, което собствениците на авоари позволяват е те да им бъдат отнети в името на справедливостта. Или на множеството.

Не отдавна в центъра на Париж попаднах на международна конференция, посветена на бедността в Африка. Конференцията се провеждаше в един от най-елитните парижки хотели и бе толкова бляскава, че приличаше повече на кралско събитие. Бях в хотела за някаква друга среща, но се втрещих от богатството, което излъчваха участниците във форума. Вратите на приемната зала бяха отворени за почивка и просто се намъкнах вътре. Спрях първия голям дебел чернокож и го попитах в качеството си на какъв участва. Оказа се някакъв министър на...от не помня коя държава. Попитах го след като обсъждат бедността защо са избрали този супер лукс хотел и той избухна: „Вие белите какво си мислите? Че трябва да заседаваме седнали полуголи на земята край лагерен огън?” „Помислих, че в Африка също ви се намират хотели. Защо в Париж? Защо тук?” - попитах го. „Вие сте провокатор, кой Ви каза да ме питате такива въпроси? От коя медия сте?”

Е, бедните африканци категорично нямаше начин да стигнат до центъра на френската столица, за да протестират срещу такова разточителство. Но реакцията на едиствения африкански държавник с кого говорих бе 100% позната! 

Казано накратко – държавниците толкова си приличат!

Да видим какво бе постигнато в локален и глобален мащаб с разкриването на офшорни сметки на държавници и собственици на корпорации по света? Един френски министър си отиде. Загуби поста – не парите. Българският президент е обвинен, че притежава офшорни сметки. Това не е причина той да не бъде президент, още по-малко парите да му бъдат отнети.

Зад десетки назначения стоят интереси свързани не с политика, а с пари. И тук експертността няма нищо общо. Дали става дума за глобален заговор? За световната конспирация? Нищо подобно. Става дума за силата на богатите и комбинативните да задържат онова, което притежават за сметка на глупавите, праволинейни и вярващи в правото си нищозначещи хора.

Какво може да спечели един протест

и победа за кого е намаляването на цената на електричеството с 5 на сто? При месечна сметка от 100 лева, спестени са 5 лв. Добавете още 2 лв. и ще си купите меню в Макдоналдс. А такива като мен, дето плащат по 22 лева месечно, ще спестяват по лев и десет. Тоест за половин година ще си купя един сандвич от верига за бързо хранене.

В същото време, икономическата реалност налага увеличение на цената на тока и тя ще се случи. Ако не сега, ако не при това правителство, то при следващото.

С протестите едно не се е променило от 1990 година досега – наивността на хората на площада, че от тях зависи същинската промяна.

Не съществува прозрачност, която да не може да бъде имитирана;
Не съществува контрол, който да не може да бъде изфабрикуван;
Не съществува отчетност, която да не може да бъде докарана по официални отчети.

Граждански контрол. Над какво? Как се харчат парите от еврофондовете? Тоест за всеки проект ще се намерят адекватни експерти – инженери, физици, икономисти, хора, обучени по проджект мениджмънт, та да следят как се разпределят парите? Кой ще престане да работи своята работа, за да следи ежедневно тежките взаимовръзки между възложители по обществени поръчки и тези, които са спечелили конкурсите? И как гражданският контрол ще получи достъп до вътрешнофирмена информация? Ах, да, ще променим законите. Всички закони! Ще дадем власт на народа!

Протестите са безцелни, защото който и да вземе властта, няма да може да работи, ако не играе по правилата на управлението на паричните потоци. Дали управляващият ще използва дразнител-шут като Волен Сидеров, за да отвлича вниманието на обществото или ще говори авторитетно и надуто, ще се среща с граждански контролни органи и ще ги успива – резултатът ще е един и същ.

Още по-интересно става, когато под натиск на ЕС конкретна работа трябва да бъде свършена (все пак говорим за стотици милиони евра). Оказва се, че колкото по-ниско слиза същинската работа, толкова по-инертно става изпълнението й.

Но тук става още по-интересно. Нито едно правителство не обявява за нищо на света какви неустойки трябва да плаща заради лошо изпълнени или напълно провалени проекти по оперативните програми. А по някои от тях неустойките са десетки хиляди евро дневно. И кой ги плаща тези пари? Всичко излиза от нашите джобове. И така: който крал – крал. Който забогатял – забогатял. И го е направил така, че разплитане на чорапа няма. Неустойките са за нас.

За да посочи обаче някой тази голяма опасност, която вече ни е връхлетяла, трябва да познава документацията по стотици проекти и тяхното изпълнение. Каква прозрачност, какви мечти?

Познавам хора, които с бурно ръкомахане обясняват колко стотин души ще поставят до стената, ще ги разстрелят до един и така ще започнат на чисто. 

На протестите е пълно с идеалисти, които вярват в силата на силното обществено влияние, защото така може да става в Гърция, в Египет, защото нещо подобно опитаха американците с движението Окупирай Уолстрийт. О, само между другото, въпреки огромната медийна симпатия, нещо да се промени на Уолстрийт в резултат на протестите?

Е, в момента

най-слабата брънка на протестите

у нас
са агресорите, които неотлъчно създават все по-негативен имидж и все повече стрес у хората, които не искат да протестират.

Самият протест е вече слаба брънка, защото управляващите го контролират: те позволяват той да се случва всеки ден, те разрешават на неколцина да затварят ключови кръстовища, за да може другите да се ядосват. Управляващите пускат като мишок за игра Волен Сидеров, та да се види колко лесно контролируем е груповия гняв. Управляващите знаят всичко за хората, които са навън, за броя им, за начина, по който реагират. И докато хората са навън, нищо сериозно не ги грози.

Ако приемем протестите като вид летен хепънинг, той може да продължи до края на сезона. Но за да успее този протест, той трябва да бъде подпрян от хора, които разполагат с истински пари и се интересуват държавата да бъде управлявана от някого друг. Докато това не се случи, лятото просто ще бъде озвучено и оцветено от хора, които се веселят под формата на протест. И загрозено от агресивни и брутални типове, които първо злепоставят позитивните протестиращи, а така работят активно за разпадане на цялото движение. 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liyanapp
Категория: Други
Прочетен: 68766
Постинги: 9
Коментари: 25
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031