Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2013 22:25 - Тъжни протестни наблюдения
Автор: liyanapp Категория: Други   
Прочетен: 35520 Коментари: 21 Гласове:
12

Последна промяна: 19.07.2013 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Не знам кои са мирните лица на протестите, не знам също защо толкова приятели фотографи пускат само личица на дечица със знаменца. Днес от личен опит се убедих, че протестиращите са водени от агресивни изроди, които липсата на психиатрична помощ не може да въдвори където им е мястото. И странно – никой не иска да пуска такива кадри.

Като журналист отидох на Комисия по транспорт в Народното събрание по темата за промени по отношение на таксиметровия и обществен транспорт. Подходих от най-далечното място на протеста, за да мина тихичко и да си върша работата. В мига, в който се представих на полицията и ми казаха къде е пропусквателният пункт, някаква агресивна лелка ме полази и започна да крещи (цитирам): „Мръсна курво, няма да влезеш! Тука ще умреш, махай се, курво”

Когато започна да ме блъска, отбих ръцете й и вече се затичах към полицаите, които вдигаха едно заграждение. В този момент тя започна да крещи към други хора: „Спрете я мръсницата, ще влезе тая курва!” и пак ме хвана. „Не ме докосвайте, отдалечете се от мен веднага!” - казах го ясно и твърдо. „Ти, курво, заплашваш ли ме?! Ти ли ма, мръсницо!” От всички страни летяха хора, желаещи да ме линчуват. Един от тях беше вдигнал цялото си колело и с него замахваше към мен. Полицай се изправи пред него и го блъсна. През това време около десет униформени вече бяха около мен – един ме беше прегърнал, други пазеха него, зад тези тримата стояха още хора и така ме внесоха зад загражденията. Едва като бях вътре се обърнах и попитах защо ме нападат щом не ме познават. Казах, че съм журналист и отивам на Комисия по транспорт във връзка с инцидентите с таксита. Отговориха ми дружно с възгласа на лелката, който вече цитирах. Едно младо момче за момент се сепна – нямаше логика да нападат физически човек, който не е депутат (не че тези кретени могат да нападат когото и да било, защото това е хулиганство и забранена от закона агресия) и пак се разкрещя с останалите. „Да ви пикая на протеста, ако това представлявате!” – казах.

Преди малко получих съобщение във фейсбук от някоя си Силви Милчева, която ме кара да се засрамя за думите си. Странно, никой не я беше осветлил за начина по който пазителите на демокрацията налитат на напълно невинни хора, които си вършат работата. Не бяха писали как наричат всяка журналистка, която трябва да работи в сградата „мръсна курво”. Изобщо – бяха пропуснали същината на своята изява.

Трябва да призная, че отидох в парламента с голяма доза страх, защото моя колежка от редакцията – Мариана, слънчев, позитивен, добър човек и сериозен професионалист беше отишла на друга комисия в парламента по-рано през деня, но тя беше яла бой, докато полицията я стигне и спаси. При това от същата групичка, която атакува мен. Те явно са дебнели около пропусквателното място и са налитали като видят, че някой ще влезе. Затова може да се каже, че тръгнах емоционално подготвена, че ще се сблъскам с агресия. В обикновени условия при такава безумна атака сигурно щях да се разплача. Исках да мина на пръсти и да потъна в сградата. Но се оказа невъзможно. Нямаше причина да ме атакуват, но го направиха.
Вече бях достатъчно бясна заради Марианка. Бях бясна, че на път за работа се наложи да крача от алея Яворов до математическата гимназия, където е редакцията. Бях бясна заради милата малка бабка, която се разплака на спирката, където задръстването стана непреодолимо, че не може да иде на погребение. Бях бясна да гледам 15-те маргинали, блокирали Орлов мост с ясното съзнание, че всяко правово действие срещу тях ще се превърне в медийна новина в тяхна полза. Бясна бях заради момченцето в детска количка, което се захласна от плач, стреснато от тромба почти досами него.

Смешно ми стана когато влязох в Народното събрание. В сградата е тихо като в църква. Колко ли разочаровани ще са лудите отвън, ако знаят, че вътре никой не ги чува...

Цялата случка ме върна много назад във времето... преди 20 години. Тогава дъщеря ми беше пеленаче. Возех я в количка. Народното събрание отново беше заобиколено с железни заграждения. Имах работа за малко вътре отново като журналист, затова влязох с бебето. Излязохме навън, отвориха ми бариера откъде да мина, тръгнах с количката по жълтите павета и само 20-тина метра по-нагоре към мен се залетяха 20-тина души – с тояги и с две големи знамена. „Убийте я, убийте и копелето в количката!” Обърнах се и хукнах с всички сили. Който е бягал с бебешка количка по жълтите павета може да си представи дали може да се развие някаква скорост. Нямах време да спра, да я откопчая и да я взема на ръце. В този момент двама полицаи прескочиха оградата – нямаше време да я местят, един грабна количката и хукна, друг ми помагаше да тичам по-бързо и ни върнаха отзад, в кошарата. Ревях истерично. От парламента ни дадоха служебна кола с която ни прибраха с бебето.

Та който иска да твърди, че демонстрантите в България са мили, възпитани, образовани, ерудирани и фини хора, нека просто иде на протест. Или да опита да влезе в Народното събрание, докато около него някой протестира. Който поиска – обещавам да му осигуря пропуск.image

 Ето това са хората, които днес затвориха Орлов мост и за пореден път побъркаха целия град. Снимката съм правила аз, така че никой не може да каже, че това е манипулация. 




Гласувай:
20



1. labec - Изпратете тази статия на колегите ...
19.07.2013 10:59
Изпратете тази статия на колегите си от националните телевизии, които са като коне с капаци и се имат за последна инстанция. Нека, еко имат достойнство да коментират написаното.
цитирай
2. vaskoblue - Наистина ТЪЖНО!
19.07.2013 11:05
Уважаема, може би трябва да се позамислите защо ли вечер излизат над 30 000 човека на шествие из улиците, а не какви са хората на пост пред Парламента през деня. Може би е нормално хората да са повече от бесни и да не желаят да допускат когото и да било без значение с каква цел иска да достъпи Парламента! Може би тези хора не различават депутати, журналисти и други статисти, защото всички, които се опитват да работят в този Парламент са статисти и историята ще ги запомни с безсрамното и нагло поведение. Може би за да бъдете максимално обективна е добре да заснемете Орлов Мост и вечер, а може би ще е добре да се запитате- този Парламент кого представлявя, комисиите за кого работят, депутатите елита на нацията ли са. Поздравявам ви с новозаклелия се!
цитирай
3. mglishev - Това, разбира се, е пресилено.
19.07.2013 11:35
Протестиращите понякога реагираме изнервено, защото не искаме да допуснем депутатите до Народното събрание. "Лелката" вероятно ви е взела за народна представителка :)

Протестът е повече от мирен, както свидетелстват голите факти:
- нито едно счупено стъкло;
- нито една нанесена телесна повреда;
- взаимни поздравления между полиция и протестиращи;
- постоянно присъствие на майки с деца;
- постоянното присъствие на водещи български учени-хуманитари и хора на изкуството (като проф. Цочо Бояджиев и проф. Венцислав Николов, например);
- мнението на безпристрастни външни източници като BBC, EuroNews, Reuters и др.

Тъй че жалко за словесната агресия, но ако е това - ами здраве да е. Това все пак са протести, а не сватба.

Впрочем, който не вярва в многолюдността или мирното протичане, може да заповяда вечер от шест и половина пред Министерския съвет или пак вечер от осем пред Народното събрание - и да се увери с очите си за какво става дума.
цитирай
4. mehudi - смисъл
19.07.2013 12:55
съжалявам за случилото ви се. но в действията на протестиращите има логика - като откажат достъп до парламента на обслужващите ги, усилват натиска върху парламента. цинично е, разбирам, но върши работа.
цитирай
5. nrd - Жалко!
19.07.2013 12:58
Много жалко,ако това е истина.Да всеки има право на протест,та дори и по-радикален,но не мога да приема простащината във всичките и проявления.
цитирай
6. mitkaloto - Ех!Права сте!Но колко журналисти ...
19.07.2013 13:07
Ех!Права сте!Но колко журналисти го виждат?Те си пеят,че хиляди протестират,а протестиращите са стотина.В пряко предаване на една телевизия от Орлов мост една се беше запалила толкова ,че каза хиляди са окупирали моста.Обърна се видя около 20 човека и продължи,че хората ги няма ,но те идвали към моста.До следващото включване драги зрители...Смесване на кадри от различни дни на протеста.Даване в много близък план протестиращите когато са малко.До следващите новини от протеста драги зрители.Само да има кой да ви гледа драги новинари.
цитирай
7. theeconomist - Абе, господа, дето сте ...хиляди, маса , народ....
19.07.2013 16:21
Аз понеже съм скептик, вадещ си леба с дървено сметало и чат пат- понаминувам да фиксирам всенародния протест да ви кажа / ма без да ви свалям самочуствието /.

Да приемем че протестиращите са 30 хилки.Значи просто са 0,04% от гражданите и селяните.

Вярно е, че сте "истаблишмента", "синята кръв", "Мейфлауъра на демокрацията", "каймака на обществото" с тантелки около гушките и сребърни лъжици в нацупените устенца, ма не се самозабравяйте.

Щото в желаните от вас демокрации, за агресивните простотии на някои ваши комплексари лично съм виждал как полицията им разяснява членове от конституцията......
цитирай
8. stoineff - И за мен
19.07.2013 16:35
е леко пресилено.. обаче, че има и олигофрени - тотални... сред протестиращите, също и разни агресори спор няма.
цитирай
9. анонимен - Лиана, здравей,
19.07.2013 18:29
съжалявам за това, което ти се е случило, лумпените се намъкват навсякъде.
Но протестът е оправдан. Според мен.
цитирай
10. vmir - Освен изнервени,
19.07.2013 19:07
хората са и с натрупан гняв от измамените очаквания през годините. Да не говорим за случая, когато някой едновременно им напомня предадените им надежди, и показва пренебрежение към исканията им. Това може да вбеси и съвсем читави хора, защото е открита гавра с чувствата им. Успехът на обществените начинания изисква повече солидарност в общите проблеми, а това изисква повече самоограничения върху егото. Контрапротестите и осъждането на протестите са възможност при демокрацията, но не постигат друг ефект, освен деградация и разложение на обществото като цяло. Неслучайно към тях прибягват диктатори и мафии, които управляват с помощна на принципа: “Разделяй и владей”.

Останалото е известно от психологията на тълпата, която подема всяко истерично "обяснение" на проблемите си, без да проверява основателността му.
цитирай
11. born - Стават грешки...
19.07.2013 19:30
Стават грешки...
цитирай
12. wilim - sorry???????
19.07.2013 19:45
Съжалявам. Написах първи коментар към този пост и той започваше с БРАВО....а го няма! Хм,,,странна работа!
цитирай
13. ok3223 - Мамка им
19.07.2013 20:06
няма държАва. 10-20 лумпена спират движението.
100-ина блокират работата на НС.
Защо храним армия от 60, 000 полицай.
Само агентите от секретните служби са 10-ки хиляди.
От раз да ги изметат веднаж завинаги от улицата и пратят при тези, които им плащат
да създават хаос.
Както биха направили веднага във всяка нормална държава, в която има ред и царува закон, еднакъв за всички.
КАТО В САЩ, ГЕРМАНИЯ,ГЪРЦИЯ, ШВЕЦИЯ,РУМЪНИЯ ...
цитирай
14. ivofranz - Поздравявам ви!
19.07.2013 23:02
Поздравявам ви за това, че имате смелостта да напишете истината за тези, които искат да превърнат истинските протести в пародия, простотия и цинизъм! И така отново да върнат цялата МАФИЯ на власт, като не променят НИЩО и не сменят НИКОГО!

Ивайло Франц
цитирай
15. barrybarovec - Съжалявам за това което ви се е сл...
19.07.2013 23:57
Съжалявам за това което ви се е случило, но според мен не е правилно да съдите за всички протестиращи по действията на една малка група разбеснели се простаци. Всяко стадо си има мърша и ако протестиращите не се разграничат от тези хулигански прояви, това най-вероятно ще ги дискредитира. Същото нещо стана с "Окупирай Уолстрийт" в щатите преди две години -- след като радикални групи взеха превес, повечето мирно протестиращи се оттеглиха и това беше краят на това движение.
цитирай
16. morko - Ако такова нещо беше написано от ...
20.07.2013 13:32
Ако такова нещо беше написано от Велислава Дърева щеше да падне голяма плюене,като "Червен боклук " щеше да е най-милото обръщение.Сега обаче това го казва символа на СДС .И понеже нямат никакви аргументи срещу казаното един активен протестиращ-mglichev ,казва "ами понякога протестиращите реагирали нервно ,т.е. ,голяма работа .Та да попитам тоя "интелегентен" не знам дали е краси и умен протестиращ какво ще каже ако някой изнервен шофьор на автобус вземе та мине през тълпата.Защото като се изключат тези 3-4 хиляди човека ,които протестират останалите хора и особено тези ,които шофират са вече много ,много изнервени.Мисля си ,че когато дойде момента полицията да действа като такава ,а не като украса на протестиращите ще получи аплодисменти-казвам когато пусне в действие палките ,белезниците .А и май купиха едно водно оръдие-ще ми се да видя ,работи ли ,не работи ли
цитирай
17. gazara24 - ''3. mglishev - Това, разбира се, е ...
21.07.2013 14:17
''3. mglishev - Това, разбира се, е пресилено. ''
ти чуваш ли се? ''протестът е повече от мирен''''"Лелката" вероятно ви е взела за народна представителка'' значи е нормално да се нападат народни представители?
2''- нито едно счупено стъкло;'' има доста счупени стъкла
3''- нито една нанесена телесна повреда;'' доста нанесени телесни повреди както се споменава и Мариана както и авторката ако не е била полицията.
4''- взаимни поздравления между полиция и протестиращи;'' как като ги псувате ''едничари,децата ви да са роби, дъщерите ви да са в харем,АСАВ,поздравителните камъни,прескачането на огражденията им.
5''- постоянно присъствие на майки с деца;'' това не означава мирен протест а безотговорни родители да закарат децата при толкова болни мозъци.
6''- постоянното присъствие на водещи български учени-хуманитари и хора на изкуството'' то и Юлиан Вучков е гении ама не съм юул 1 да каже 1 добра дума за него, а когато ви отърва ''изкуфелите старчетата'' ги уважавате.
7''мнението на безпристрастни външни източници като BBC, EuroNews, Reuters и др.'' кога тяхното мнение е било безпристрастно? кога са отразили правилно 1 новина за България.
8''Това все пак са протести, а не сватба.'' '' постоянно присъствие на майки с деца;'' YES БЕ
вече доказахте колко са мирни протестите и колко сте против агресията. хората псуват и гонят жената, ''миролюбивите протестиращи'' я гонят да я бият + останалите протестиращи миролюбиви от които 1 НЯМА ДА ПОМОГНЕ. но разбира се са там да протестират мирно и да са против агресията, ама се радват като стават такива неща безплатно шоу. ''и да се увери с очите си за какво става дума.'' ако дойда то ще е на контра протеста че вие сте прекалено жалка гледка!
цитирай
18. andrey1kovatchev - Това е протест, не забавачница.
23.07.2013 11:41
Между другото от Зелените се отказахме да влизаме в парламента например. Нищо, че има комисии за изборен кодекс и т.н. Журналистите също биха могли да протестират - събира се колегията, решава го и го обявява на редактора и после публично, че ще отразяват парламента с изявления само на загражденията. Ама явно не им стига смелостта. Иначе има по добър начин да спреш достъпа от това да се разправяш и псуваш. Правиш верига и сядаш. Ама хората са изнервени след 30 и кусур дена нечуваемост, пък има липсва и опит. Май трябва обучение по протестиране.
цитирай
19. liyanapp - "Това е протест, не забавачница" - отговор
23.07.2013 15:52
Г-н Ковачев, на транспортна комисия се разглеждаше въпроса, свързан с нормативни промени в таксиметровите превози, като резултат от трагедията на "Цариградско шосе". Аз лично се интересувам много от темата, за мен беше важно да чуя какви са предложенията и кой от бранша ще участва, каква е готовността да бъдат направени промени. За какви изявления говорите на оградата? Да водим два часа дискусия през оградата ли? Това е глупост.
Още повече, че в тази зала депутатите бяха може би 4 човека, а всички останали бяха експерти, браншови организации, участници в реалния бизнес. Как точно решихте, че не те трябва да работят по тема, която емоционално докосна всеки българин, а към днешна дата вече знаем, че загиналите от безумната катастрофа на "Цариградско" са двама? Или ако Ви разбирам правилно, ако тези неколцина депутати и всички други експерти и журналисти (поне 20 човека!) се бяхме събрали по абсолютно същия въпрос в зала, която не знаете къде се намира, така работата можеше да тече спокойно?
Тоест работещите по конкретни теми сме врагове, когато влизаме да си свършим работата в Народното събрание, но не сме такива, ако сме в кафенето на "Радисън". Много праволинейно, наистина!
цитирай
20. mglishev - Е, снощи видяхме
24.07.2013 14:02
жалките опити за "работа" на милицията :) Пълен провал за тях.
цитирай
21. atanasio - Фактите са си факти но за всичко си ...
25.07.2013 13:38
Фактите са си факти но за всичко си има правила и 30 000 протестиращи са 0,5% от суверена
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liyanapp
Категория: Други
Прочетен: 68743
Постинги: 9
Коментари: 25
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031